Expositie “Gezichten van de Stad” door Anneloes Groot


Verkooptentoonstelling van schilderijen bij de SER

Schilderijen van kunstenaar Anneloes Groot zijn te zien en te koop tot 27 oktober 2017 in het kantoor van de SER aan de Bezuidenhoutseweg 60. Onderstaand verhaal heeft Anneloes geschreven over haar expositie.

In het Bezuidenhout is er nog een mogelijkheid te exposeren waar je voor de moeite een kleine vergoeding krijgt .De sociaal economische raad heeft dan ook door hoe de financiën van de kleine zelfstandige kunstenaar ervoor staat.
De keuze om hier te exposeren, heeft meerdere redenen.

De plek, meegemaakt en opgetekend. (Bouwfases)

In de jaren 70 was ik leerling op Het Zandvliet en was er sprake van eventuele sloop van de 19e eeuwse bebouwing aan de Bezuidenhoutseweg om er een bredere weg te creëren. Dit kan je zien aan de naar achter gelegen kantoorpanden.

Een periode tot eind jaren tachtig waarbij in de binnenstad plannen waren enkele grachten te dempen. Gelukkig was er tegengeluid en is er veel schoons bewaard.

Langs de Bezuidenhoutseweg reed ik in die tijd ook naar de Koninklijke Academie en zag het ministerie van Buitenlandse zaken bouwen, respect voor de ijzervlechters van de 20 soorten beton die zij gebruikten.
Een markant gebouw met een enorme schuilkelder. Architect Apon heeft naar mijn mening een gebouw verwezenlijkt die meer op Babylon lijkt dan het ernaast gelegen complex. Al was het maar om de terrassen die je kan vergroenen.

In de jaren 70 kwam het idée groene daken voort uit de dichte stad en de functionele buitenwijken met grote balkons en gemeenschappelijke buitenruimtes. De geiten wollen sokken periode voor velen. Ik heb later wel schetsen gemaakt van de tuin die op de plek lag van de Utrechtsebaan.

Nu zijn er plannen om de Utrechtsebaan weer gedeeltelijk te overdekken. De fijn stof van de auto’s zet zich nu af in de naastgelegen panden en is echt ongezond en kan worden bestreden met groen blad. Het zou mooi zijn als de Tweede Kamer er als voorbeeld voor de duurzaamheid alsnog groen opzet in hun tijdelijke behuizing aan de Be. De verkoop van het ministerie zou sloop betekenen en hoge torens zullen verrijzen. Een toppunt van privatisering van staatseigendom.

De schetsen die ik maakte voor de tentoonstelling bij de Ser hebben met deze groei (bouwfases) in de stad te maken de geschiedenis van oud en nieuwbouw.

Ik woonde in Mariahoeve en had een atelier in het Zeeheldenkwartier, de stadsontwikkeling was in volle gang. De status van voorlopers in de bouw zoals Mariahoeve verviel omdat de mensen uit de Schilderswijk ook een sociaal onderkomen verdienden. Zo werden grote delen van de stad gesloopt en in 1980 toen ik op de hts (stedenbouw), zat kreeg ik de studieopdracht een deel van de Zeeheldenbuurt te slopen. Iets waar ik pertinent op tegen was en vroeg dan ook of er een studie was gedaan naar de bestaande kenmerken van de bebouwing. Een keuze om kunstenares te blijven had onder meer te maken met de bkr een beeldende kunstenaars regeling (een inkomen), thans een krediet regeling een schuld. Zo veranderen tijden.

Zo was ik ook betrokken bij de bouw van het nieuwe stadhuis en het creëren van een cultureel hart van de stad. De tramtunnel getekend. Maar ook op Scheveningen volgde ik de tijd, waar het recreëren de ambachten verving.

“Uit de hoogte” was een voorpagina in de Telegraaf van ±1997,

Zowel de uitzichten van de JuBi toren, de Utrechtse baan, Het Beatrixkwartier, Buitenlandse zaken, als de Bezuidenhoutse weg komt men tegen op deze tentoonstelling. Tevens een 4 luik van de Zeeheldenbuurt als 2 aquarellen van Mariahoeve.
Een schets van de replica van het VOC schip de Amsterdam uit de midden 80er jaren als herinnering aan en crisis die door de bouw een techniek opleiding en waardering voor de geschiedenis beteugeld werd. Zo vindt het sociale een plek onder de mensen.

Veel van mijn werk is aangekocht door het archief, bouwbedrijven en particulieren ook BZ nam mijn werk op voor enkele ambassades. En dat alles via de Bezuidenhoutse weg bekeken.

U kunt de verkoop expositie bezichtigen tot 27 oktober 2017 in het kantoor van de SER, aan de Bezuidenhoutseweg 60, na telefonische afspraak: 070-3 499 499
Eventueel met rondleiding van kunstenares Anneloes Groot. Telefoon: 06-24585837

 

Date/Time
Date(s) - 07/09/2017 - 27/10/2017
9:00 am - 5:00 pm

Location
SER

Category(ies)