Van Gogh meets van Goyen


scale_800_600donotenlarge

Meer zien van Vincent van Gogh en zijn Haagse werk?

Van Gogh meets Van Goyen 

In het Jan van Goyenhuis op de Dunne Bierkade 16a in Den Haag is een eerste pop-up tentoonstelling over het Haagse werk van Vincent van Gogh te zien. Nieuw is een filmpje over de relatie tussen de kunstenaar uit de Gouden Eeuw en Van Gogh. Het filmpje wordt geprojecteerd  in de bedstee, naast het atelier.

Het werk en de brieven van Van Gogh die met de directe omgeving te maken hebben, worden op banners getoond. Een wandeling van drie kilometer verbindt de diverse locaties. De tentoonstelling is in 7 talen vertaald, als ode aan de 7 jaar die Van Gogh in Den Haag doorbracht. Er wordt zowel gerefereerd aan de periode dat Van Gogh als kunsthandelaar werkte als aan de tijd dat hij als beginnend kunstenaar door deze straten liep. Het Jan van Goyenhuis is voor deze gelegenheid is een galerie en expositieruimte omgetoverd. Passend, aangezien ook Jan van Goyen, de wereldberoemde schilder uit de Gouden Eeuw ook (kunst)handelaar was.

Het Jan van Goyenhuis, open voor losse kaartverkoop

Het Jan van Goyenhuis is gevestigd op de Dunne Bierkade 16a. Het museum is gevestigd boven het café. U gaat door de rode deuren en neemt de trap links in de hoek naar boven. Daar bent u van harte welkom!

Het museum is voor bezoekers opengesteld op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Prijs voor een ticket:  €6,50, inclusief wandeling €10,- (wandelboekje).

Reserveren mogelijk, maar niet meer verplicht via: vincentvangoghexperience@gmail.com

Den Haag door Van Gogh uitgelicht

Van Gogh laat in Den Haag als één van de weinige kunstenaars ook de keerzijde van de industriële revolutie zien. Hij is daarmee een pionier in Nederland. Van Gogh geeft ons een realistisch beeld van de enorme sociale onderklasse in Den Haag, die ongeschoold, slecht gevoed en slecht behuisd was. De stad werd geteisterd door luchtverontreiniging.

Kleurgebruik

Het kleurgebruik van Vincent van Gogh sluit in de Haagse periode aan bij dat van de Haagse School. Van Gogh schrijft in Den Haag aan zijn broer: ’duizende verschillende grijzen want er is haast geen kleur die niet een grijs is: roodgrijs, geelgrijs, groengrijs, blaauwgrijs. Daar komt de heele kleurmenging op neer.’ (26 juli 1882).

Jan van Goyenhuis als galerie

Van Gogh verhandelde in het centrum van Den Haag zowel werk van de Romantiek als van de vernieuwende Haagse School. Terwijl het ene werk schetsmatig aandoet, is het andere juist zeer realistisch en verfijnd. Ook het kleurgebruik verschilt aanzienlijk. Over beide concurrerende stromingen is Van Gogh zeer positief. In het Jan van Goyenhuis exposeren daarom twee kunstenaars met een tegengestelde kunstopvatting.

’Onze galery is nu klaar & is mooi, wij hebben veel moois op t’oogenblik:

Het Jan van Goyenhuis, een uniek museum, ideaal voor groepen 

Het Jan van Goyenhuis is voor groepen op vrijwel alle dagen te huur. Dit unieke museum is een ideale vergader- en feestlocatie. In het Jan van Goyenhuis ervaart u de glorie van de Gouden Eeuw. Hier woonde de wereldberoemde schilder Jan van Goyen en schilderde Jan Steen één van zijn meest persoonlijke interieurstukken. Als u in die tijd uit het raam had gekeken, zag u het landschap van ‘De Stier van Potter’. Geen wonder, aangezien Paulus Potter het pand hiernaast van Jan van Goyen huurde.

Date/Time
Date(s) - 09/09/2016 - 25/09/2016
1:30 pm - 5:00 pm

Location
Jan van Goyenhuis

Category(ies)