Behoud onze broedplaatsen !

Betaalbare werkplekken voor kunstenaars, designers en sociaal maatschappelijke initiatieven staan onder druk nu oude panden die voorheen leegstonden, geclaimd worden voor woningbouw. Dit soort panden zijn echter vaak al lang niet meer leeg, maar in gebruik als atelier, lesruimte, dansstudio of muziekschool. Het zijn ruimtes waar je een luisterend oor vindt en waar je geholpen wordt om een nieuwe start te maken. Deze broedplaatsen voegen een stukje eigenheid toe aan de buurt, de wijk, het stadsdeel en de stad.

Mensen willen gelukkig zijn op de plek waar ze wonen. Een levendige broedplaats werkt hieraan mee. Je kan er voor verschillende dingen terecht. In ons geval: Nederlandse taalles, salsa-lessen, muzieklessen en natuurlijk ook les in tekenen en schilderen. Daarnaast biedt  LOOkatie ruimte voor liefdadigheid en empowerment van vrouwen. En aan iedereen die ruimte zoekt voor een vergadering of feestje. Onze galerie beneden kan tevens dienst doen als vestzaktheatertje of theatercafé en zo is er voor iedereen een reden om bij ons binnen te lopen.

Hubertine zet zich in om dit soort plekken te behouden. In alle (grote) steden zie je op dit moment dat rafelige randjes van de stad aangeharkt en glad getrokken worden en ten onder gaan in de nieuwe stedenbouwkundige norm. Daarmee verdwijnen ook de oudere grote panden die nodig zijn om als broedplaats te kunnen dienen. De mensen in een broedplaats hebben meestal een smalle beurs en grote dromen. Mensen die willen testen of hun droom werkelijkheid kan worden en er hun beroep van willen maken. Hier kunnen ze  voor zichzelf te beginnen, hun eigen dansstudio starten of eindelijk een goede plek hebben om te schilderen of muziek te maken. Want  je huis moet vooral een thuis blijven waar je niet constant in de rommel zit.

Daarom hebben we deze oproep naar de politiek en burgemeester en wethouders van Den Haag gestuurd. Gelukkig werd er goed gereageerd op de boodschap. Burgemeester Jan van Zaanen mailde terug dat hij aandacht voor het onderwerp gaat vragen. We worden benaderd door ambtenaren van de afdeling Kunst & Cultuur. We zijn benieuwd of dat ook een vervolg krijgt.

 

Hubertine
Author: Hubertine