Andrzej Wawrzyniak 3 iconen schilderen

CURSUS IKONEN SCHILDEREN

In deze cursus maakt U kennis met de verfijnde techniek en mystiek van de ikonenkunst. Ikonen (Latijn “eikon”= “afbeelding”) worden traditioneel door monniken (na)geschilderd naar eeuwenoude voorbeelden .

Zo kan het voorkomen dat b.v. ikonen uit de 18e eeuw zeer sterk kunnen gelijken op ikonen die uit voorgaande eeuwen dateren.

De anatomie van gelaat en handen van de afgebeelde heiligen , vraagt bij het schilderen van een ikoon extra aandacht. Vooral in de situatie dat op klein formaat (miniatuur) wordt gewerkt.

Kenmerkend is dat de kleur van bepaalde kledingstukken is voorgeschreven.

Voorwerpen in handen van een heilige staan symbool voor hun aanzien . In de cursus wordt ook daar ruim aandacht besteed.

Er wordt gewerkt met ei-tempera ( mengsel eigeel, pigmenten, water enz.) geschilderd “laag over laag”, op een houten (geprepareerd) paneel. Gaande weg worden de betekenis van ikonen en de geschiedenis van de ikoonkunst in volle omvang duidelijk.

 

DOCENT : Andrzej Wawrzyniak Hij heeft 10 jaar gestudeerd aan de Kunst Academie in Moskou, Rusland in diverse technieken.

Prijs: € 60 per persoon per maand voor 4 lessen van 2 uur (groep = max. 8 personen)

Leeftijd: 18+

Tijden in overleg in eigen atelier

 

Hubertine
Author: Hubertine