Hans Maltha

Hans Maltha (Den Haag, 1942) is sinds 1 oktober 2017 voorzitter van KunstPost. Een man die altijd kansen en uitdagingen ziet, zo ook met ons kunstenaarscollectief. Hij is opgegroeid in Vlaardingen en ging na de HTS Rotterdam naar de TU Delft en TNO waar hij 12 jaar lang auto’s tegen een betonblok liet botsen. Toen alle auto’s kapot waren, vestigde hij zich als zelfstandig interim manager. Voor verschillende grote bedrijven en gemeenten (HTM, ECT, KLM, Rabobank en gemeente Amsterdam) heeft hij spraakmakende leuke projecten mogen doen, zoals de RandstadRail en de NoordZuidlijn.

In 2010 ging Hans Maltha in Normandië in een boerderij wonen met schapen, ganzen, kippen en heel veel appelbomen, waar hij tot het overlijden van zijn vrouw bleef. Terug in Den Haag was hij op zoek naar vrijwilligerswerk. Via Den Haag DOET vond hij stichting KunstPost of beter gezegd, KunstPost vond hem. Inmiddels is hij ook voorzitter van de Ethiopische Stichting GOBEZ, die zich inzet voor de participatie van vluchtelingen. Natuurlijk stelden we deze doelgerichte, bevlogen man ook vijf uitgelichte vragen.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Dat wordt het Peggy Guggenheim museum aan het Grand Canal in Venetië, een fascinerende plek en een prachtige collectie. Peggy was getrouwd en weer gescheiden van Max Ernst. In haar collectie komen onder anderen de volgende kunstenaars voor: Duchamp, Picasso, Miro, Klee, Dali, Miro, Mondriaan, Van Doesburg en Rothko. Het zijn te veel namen om allemaal te noemen. Ik zou er het liefst een nacht doorbrengen in het restaurant en dan bediend worden door een in het zwart geklede serveerster. Ze hebben fantastische Italiaanse maaltijden, zoals pasta met truffels.

Wat vond je van KunstPost?
Ik was heel blij verrast waar KunstPost allemaal voor staat, daar had ik geen idee van. Ik dacht dat het een leuk clubje amateur kunstenaars was. Nou niks is minder waar; het is een krachtig kunstenaarscollectief waar op professioneel niveau gewerkt wordt en het levert ook hoogwaardige kunstwerken op. Daarnaast heeft KunstPost veel maatschappelijke rollen. Het is een stichting met een warm hart!

Wat heb je met kunst?

Als kind tekende ik van alles, bijvoorbeeld mensen die op het dak van hun huis zaten zwaaiend met een wit laken en gered werden door een helikopter (watersnood 1953). Later heb ik grote interesse in kunst en literatuur gekregen, vooral in de schilderkunst en ik heb heel veel musea bezocht. Ooit heb ik twee pogingen gewaagd zelf iets te creëren; een geboetseerde kop van schrijver Vestdijk en een schilderij van een Zuiderzee Botter. Toen wist ik, het is beter als ik dat aan anderen overlaat!

Waarom heb je niet voor een simpele hobby gekozen, maar weer voor ‘echt werk’?
Mijn werk is altijd mijn hobby geweest. Ik wil altijd iets maken of iets van de grond trekken. En nu wil ik organisaties helpen om er iets van te maken. Ik wilde iets creatiefs doen, dingen tot stand brengen. Dit is mijn hobby. Alle opdrachten hebben mij verrijkt en KunstPost doet dat ook weer. Wat mij drijft is wat ik zie wat moet gebeuren, ik ben de verbinder. Dat is mijn kracht. Ik ben als interim nooit moe geweest.

Wat wil je als nieuwe voorzitter met KunstPost bereiken?
Ik kom nog maar net kijken en er is al zoveel bereikt! Maar ik zou graag willen dat KunstPost in Den Haag nog meer erkend gaat worden als een uniek kunstenaarscollectief met een sociaal gezicht. Dat KunstPost haar sociaal/maatschappelijke functie, die uniek is voor deze stichting, nog verder uitbouwt en hiermee nog meer bekendheid en waardering krijgt. Ik wil dat KunstPost zich voor de aangesloten kunstenaars zal blijven inzetten om betaalbare atelierruimtes te vinden of te verwerven. Dit zal niet makkelijk zijn, maar een erkenning als broedplaats zou daarbij kunnen helpen. En ik wil me wil inzetten voor die inspirerende kunstenaars die streven naar meer erkenning en naamsbekendheid en hen daar in ondersteunen. Hoe weet ik nog niet. Tot slot hoop ik dat LOOkatie 364 een levend en actief cultureel/maatschappelijk centrum voor Mariahoeve en Bezuidenhout wordt en bijdraagt aan de participatie van de vele nieuwe bewoners.

KP Communicatie
Author: KP Communicatie