Anneloes Groot

is sinds 1979 zelfstandig beeldend Kunstenaar. Ze heeft haar diploma aan de KABK behaald voor de vakken Tekenen en Textiel. Daarna heeft ze zich verder bekwaamd met 1 jaar vrije academie,1 jaar stedenbouw en 1 jaar micromilieu.

Als kunstschilder is ze gestart als BKR-kunstenaar waar ze naast BKR-werk ook muurschilderingen, portretten, sieraden en keramiek maakte.

Anneloes haalt haar inspiratie uit haar omgeving. Ze is gefascineerd door muziek, scheepvaart, architectuur en natuur. Deze onderwerpen komen dan ook terug in haar werk. Zelf typeert zij haar werk als volgt: “Door mijn betrokkenheid bij de omgeving is mijn werk veelal realistisch, figuratief,  herkenbaar en zijn het meestal perspectivisch sterk onderlegde vlotte schetsen en gecompliceerde detailtekening. Uitgaande van de schaduw komen de vormen door middel van nuances (licht) naar voren.” Ze werkt het liefst buiten, op de locatie zelf. Dit zie je terug in haar werken.

Anneloes werkt daarnaast in opdracht van onder andere het Gemeente Archief en voor de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de Gemeente Den Haag. Ook bouwbedrijven en woningbouwverenigingen geven teken- en schilderopdrachten met betrekking tot bouwfase sloop dan wel nieuwbouw van hun projecten.

Anneloes is sinds 2018 initiator en aanjager van het project: ‘Mariahoeve in transitie, waarden van deze wijk’. Zij woont sinds 1960 in deze Haagse wijk is zeer met ‘haar wijk’ begaan. Als beeldend kunstenaar met oog voor architectuur, (openbaar) groen en water wil zij zichtbaar maken wat de waarden van deze wederopbouwwijk zijn. Anneloes was in 2007 één van de initiatiefnemers van ‘50 jaar Mariahoeve’ omdat in 2008 deze wijk 50 jaar bestond. Zij schreef hierover samen met Marjet Herlé het boek: ’50 jaar wonen in Mariahoeve’. Daarnaast organiseerde zij in 2010 de eerste Haagse Milieumarkt in haar wijk Mariahoeve.

In 2017, toen de British School in the Netherlands hun pand aan het Tarwekamp 3 wilde slopen, vroeg Anneloes aan de architect die de nieuwbouw plannen aan het ontwikkelen was, hoe dat dit nieuwe pand solitair van het gas afgingen. Zij vroeg zich af of dit niet in samenwerking met de buurt kon, met een integrale gebiedsvisie waarbij ook de wooncorporaties en VvE’s in het gebied gebruik konden maken van één gezamenlijke energiebron voor warmte. Dit wilde idee wilde zij in samenwerking met de partners in het gebied van de grond krijgen via een Stadslab. oa iswm de Haagse Hogeschool, provincie, hoogheemraadschap en wooncorporaties en gemeente. Dit plan mislukte maar de wijk ging wel verder met het duurzaamheidsvraagstuk en is nu ook één van de pilotwijken voor de Gemeente Den Haag voor de energietransitie.

Het eerste deel van de wandel- en fietsroute ‘Waarden van de wijk: Mariahoeve in transitie’ is klaar! Deze eerste route bestaande uit 2 routedelen, is verkrijgbaar bij KunstPost op LOOkatie 364 (Het Kleine Loo 364, 2592 CK in Den Haag). De kosten van deze 2 delen samen is € 3,- (à contant). We kunnen deze route ook opsturen. Maak in dat geval € 3,95 over op rekeningnummer NL25 TRIO 078. 68.28.668 tnv Stichting KunstPost te Den Haag o.v.v. Waarden van de wijk Deel 1 + vermeldt hierbij uw (post)adres. We sturen u binnen 5 werkdagen de route toe.

Wilt u deze wandeling liever met begeleiden van Anneloes Groot maken? Dan is dat zeker mogelijk. Voor één wandeling van max. 2 uur betaalt u € 50,- (voor max. 10 personen). Wilt u met meer mensen deze route doen? Ook dat kan. Dan zetten we 2 begeleiders in. Mocht u vragen hebben over deze route of wilt u zich aanmelden? Bel Anneloes Groot:  06-2458 5837 of mail naar a.groot16@kpnplanet.nl.  

Wilt u meer weten ga naar  anneloesgroot.nl

Tot ziens bij de Waarden van de wijk: Mariahoeve in transitie’.