2015-02-17-open-atelierroute-hov-foto-hubertine-langemeijer-352015-02-17-open-atelierroute-hov-foto-hubertine-langemeijer-35

Hans Kramers

Opvallend aan het werk van Hans Kramers (Leiden, 1939) is het kleurgebruik. Verzadigde maar heldere tonen geven zijn werk een vrolijke uitstraling. Zijn zeven kilo wegende zwarte kat inspireert hem om katten op het doek te zetten. Daarnaast schildert hij veel dames, sporters en schildert hij werk van onder anderen Edward Hopper en Michaelangelo na. In zijn grote, lichte atelier aan het Tarwekamp praat hij bevlogen met Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck over het reclamevak waarin hij heeft gewerkt en natuurlijk over kunst.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Ja, ik weet het. Musée d’Orsay in Parijs, dat is het museum van de 19e eeuw. Er hangt simpel, prachtig werk en ik hou van die periode. Daarmee niet gezegd hebbende dat ik niet van werk uit andere periodes hou.

Heb je zelf een werk gemaakt dat je absolute favoriet is?
Ik hou van al mijn kinderen even veel. Nee, ik heb geen echte voorkeur.

Wanneer ben je begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
Ik werkte niet meer en toen had ik in mijn hoofd om te gaan schilderen. Ik ben in Leiden les gaan nemen bij een genootschap dat sinds de 18e eeuw bestaat en waar onder anderen ook Jan Wolkers in de leer is geweest. Daar heb ik ontzettend veel opgestoken in vier jaar. Ik heb op de Koninklijke Academie grafisch ontwerpen gedaan. Het zit er wel in, het ontwerpen. Soms zegt er wel eens iemand “wat knap”, maar als je mij de boekhouding zou laten doen dan zou het bedrijf binnen een half jaar failliet zijn. Iedereen is geboren met plussen en minnen.

Wie of wat inspireert je en waarom?
Op kunstgebied ben ik ook gek op Popart, dus ik heb niet een voorkeur. Ik kom uit het reclamevak en als je voor pickwick thee werkt, is het anders dan voor een automerk. Zo gaat dat ook met kunst. Nu bijvoorbeeld met de katten: ik had er één verkocht en dan ga ik daar weer mee verder. Ik ben m’n eigen opdrachtgever geworden.

Wat vind je van het exposeren van je werk?
Ik vind het leuk en exposeer af en toe. Pas nog in mijn stamkroeg brasserie Archipel in de Bankastraat in Den Haag met iets van 14 schilderijen. En ik heb wel eens in Amsterdam met veertig schilderijen geëxposeerd. Ik had er een paar verkocht en kwam toch uit de kosten. Mijn doel is om de kosten voor dit atelier eruit te krijgen.