hans spinnler, La Vie Cést Un Formule Magique 80x12, acryl op doek

Hans Spinnler (Spinn)

img_0757Aan het einde van een geel betegelde gang op de eerste verdieping van een in onbruik geraakt schoolgebouw in de Haagse wijk Bezuidenhout klinkt klassieke muziek. Links ramen met daaronder lange rijen zwarte gietijzeren jashaken en rechts klaslokalen die als atelier gebruikt worden. De muziek komt uit het atelier van Hans Spinnler (Spinn). Bij binnenkomst valt meteen een Boeddhabeeld met brandend waxinelicht en de geur van wierrook op. Achter een groot doorzichtig manshoog portret van een indiaan is Spinn aan het werk. Een kleurig drieluik zal later blijken. De grote man is hier dagelijks te vinden. Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck zijn hier om hem te interviewen. We schuiven aan een enorme schildertafel die vol potten penselen en verf in allerlei kleuren staat. Spinn gaat tegenover ons zitten en laat zich onze vragen ontspannen aanleunen.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
“Een museum dat vol hangt met werk van Antoni Tàpies. Als Kunst bestaat, maakte hij het. Sommige dingen vind ik spuuglelijk, andere dingen heel mooi. Door hem stel ik altijd vragen aan mezelf. Nogmaals, als kunst bestaat dan vind ik dat Kunst. Je hoeft het niet mooi te vinden om toch geraakt te worden.”

hans spinnler Combattants Romanique 16 (100x150) Acryl op doek
Combattants Romantique 16

Heb je zelf een werk gemaakt dat je favoriet is?
Uit een staande stapel die tegen de muur achter hem leunt haalt Spinn een groot schilderij. Een landschap bij nacht. Een eenvoudig werkje volgens hem. Duurde drie jaar voordat het in 2014 eindelijk af was. Er stond in eerste instantie een menselijk figuur op de voorgrond maar na verschillende pogingen weer over geschilderd te hebben drong het tot de grote man door dat de figuur overbodig was. Waarom is juist dat schilderij zijn favoriet? Het is een tijdloos, dromerig landschap waarin hij zich kan verliezen. Tijdens het schilderen ervan al. Spinn weet niet of hij deze zou verkopen. ‘Combattants Romantique 16’ is de titel.


Je hebt geëxposeerd in het gebouw van het openbaar ministerie. Zou je verder willen exposeren?
“Ik probeer een keer per jaar te exposeren. Als ik ergens graag exposeer dan is het in de Haagse Kopjes (kapperszaak annex galerie). De commissie gaat daar naar een goed doel.”

Wanneer ben je met tekenen begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
“Als een klein jochie zat ik al te tekenen. Op de middelbare school was het ‘t enige vak waar ik ooit een 10 voor kreeg.” Hij werd afgewezen door de Akademie Voor Beeldende Kunsten. Geen goede vooropleiding. Een aantal banen en een zwerftocht door Europa later dacht Spinn, “Wat wilde ik eigenlijk ooit?” Via een kennis kwam hij op de avondopleiding van de Akademie die hem een paar jaar eerder afgewezen had terecht. In 1982 studeerde hij af.

Wie of wat inspireert je en waarom?
Ooit zag Spinn in een museum in Arnhem schilderijen van de Nederlandse schilder Nicolaas Wijnberg (1918 – 2006). Het kleurgebruik trof hem als de bliksem. Dan is er Hugo Pratt (1927 – 1995), een Italiaanse striptekenaar die door zijn juist niet-gebruik van kleur met de klare lijn en het zwarte vlak evengoed een kleurrijk verhaal vertelt. En dan natuurlijk de Catalaanse autodidact Antoni Tàpies (1923 – 2012).

Op een ezel in de hoek van de ruimte staat een schilderij van een zwevende schildpad waar nog aan wordt gewerkt. Het is het tweede deel van een tweeluik. Het eerste deel leunt naast de eerdergenoemde stapel schilderijen tegen de muur. Een blauwe lucht met witte wolken boven een landschap in verschillende tinten oker. De muur zelf is bedekt met een collage van foto’s en posters.

Als we afscheid nemen van Hans Spinnler en de betegelde gang uitlopen, klinkt achter ons het ‘Concierto de Aranjuez’ van Rodrigo (1901 – 1999).

Wilt u meer weten ga naar  zooj.nl

 • Hans Spinnler - Being the fishbeing 2
  Being the fishbeing 2
 • Hans Spinnler - 3 red squares 1 yellow
  3 red squares 1 yellow
 • Hans Spinnler - Cathar meditation
  Cathar meditation
 • Hans Spinnler - Bardo todol meditation
  Bardo todol meditation
 • Hans Spinnler - Bardo todol meditationmeditation
  Bardo todol meditationmeditation
 • Hans Spinnler - Bird fom belly
  Bird fom belly
 • Hans Spinnler - Pagan parts
  Pagan parts