Jos van den Heuvel - Een nieuw licht

Jos van den Heuvel

Jos van den HeuvelDe schilderijen van Jos van den Heuvel (Den Haag, 1964) zijn vooral fictieve natuurlijke landschappen waarin experimentele objecten een plaats krijgen. De landschappen in de schilderijen zijn niet direct naar de waarneming geschilderd. Ze bestaan alleen in de verbeeldingswereld van het schilderij. Jos van den Heuvel heeft in allerlei exposities zijn schilderijen laten zien sinds 1993. Onlangs nog was een schilderij van hem te zien in het ministerie van Financiën, waar minister Dijsselbloem, een expositie heeft samengesteld en geopend. Jos van den Heuvel is lid van de Haagse Kunstkring en heeft sinds een paar jaar een atelier bij KunstPost. De hoogste tijd dat Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck hem vijf vragen voorleggen.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, omdat ik dat een interessant museum vind. Ook omdat ik in Rotterdam heb gewoond toen ik er studeerde aan de kunstacademie.

Heb je zelf een schilderij gemaakt dat je absolute favoriet is?
Het schilderij dat hier in de gang hangt in het midden, genaamd ‘Heuvelland’, is nu even favoriet. Het is wel zo dat er steeds weer een nieuwe of tijdelijke favoriet komt. Ik wil blijven veranderen.

Wanneer ben je begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
Toen ik veertien jaar was in 1978 begon ik met olieverf landschappen te schilderen. Ik ben er altijd mee door gegaan en doe dit nu al meer dan 38 jaar.

Ben je autodidact of heb je via opleiding, cursussen, workshops etc. je weg gevonden?
Ik ben naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag gegaan en naar Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ik ben tussentijds geswitcht en heb van die laatste een diploma. Toen ben ik zelf verder gegaan. Ik heb na de kunstacademie zelf nooit een cursus gevolgd of gegeven.

Wie of wat inspireert je en waarom?
De landschappen in de natuur, maar ook steden. Ik ben op een gegeven moment veel gaan wandelen en maakte dan foto’s. Ik ging soms meer dan 25 kilometer lopen. In mijn kindertijd woonde ik bijna naast de bibliotheek, dat heeft zeker invloed gehad. Mijn ouders hadden ook veel kunstboeken.

Wil u meer weten ga naar  josvanderheuvel.com

  • Jos van den Heuvel - Franjerand
    Franjerand