Ka van Haasteren

In het atelier van Ka van Haasteren op het Tarwekamp hangen tal van prachtige collages aan de wand. Sommigen zijn mysterieus, anderen bevatten een sprankje humor. Tegenstellingen zijn zichtbaar in haar schilderijen en collages, die een paar jaar geleden een avond in het Gemeentemuseum in Den Haag te zien waren. Ka van Haasteren is er trots op, ook omdat de curators haar werk in een ruimte hadden gezet bij werk van kunstenaars die ze erg bewondert. Als we haar naar haar favoriete kunstenaar vragen, dan kan ze er niet één noemen; ze heeft een heel lijstje met kunstenaars die haar inspireren. Verder heeft ze wel haar antwoorden klaar op de vijf uitgelichte vragen van Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Het liefst in een museum dat ik zelf mag inrichten, waar ik uit oude collecties iets mag samenstellen. Dat ik in de catacomben mag kijken wat er is. Ik zou kiezen voor heel divers werk, maar wel voornamelijk figuratief. Het kan bijvoorbeeld in het Gemeentemuseum, want daar is het lekker groot en kan ik wel even vooruit. Ik zou er wel een week willen blijven, zodat iedereen kan kijken wat ik bij elkaar heb geraapt. Of ik ga daar gewoon wonen als ik het helemaal voor het zeggen heb.

Heb je zelf een werk gemaakt dat je absolute favoriet is?
Het hangt hier bij KunstPost in de gang en het heet ‘Straatwaarde’. Dat is een van mijn favorieten. Het is niet rechthoekig, want ik heb het gezaagd met een decoupeerzaag. Ik hou van Street art, dus dat heb ik erin verwerkt. Wat ik er mooi aan vind zijn de tegenstellingen. De androgyne persoon kijkt afwerend en kwetsbaar. Het diertje met grote ogen kijkt angstig en schattig tegelijk.

Wanneer ben je begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
Ik zat, net als veel kunstenaars, als kind al heel veel te tekenen. Op de middelbare school werd ik gestimuleerd daar mee door te gaan. Ik heb eerst de sociale academie gedaan en daarna de kunstacademie, maar om verschillende redenen niet afgemaakt. De laatste jaren heb ik weer een atelier en nu neem ik het zelf ook wat serieuzer. Ik moet zinnig werk maken, vind ik. Het is een bewuste keuze om hier heel veel tijd aan te besteden.

Ben je autodidact of heb je via opleiding, cursussen, workshops etc. je weg gevonden?
Ik heb ooit wel een schildercursus in het buurthuis gedaan en heb een deel van een opleiding aan de kunstacademie gedaan. Ik heb uiteindelijk zelf mijn weg gevonden.

Wie of wat inspireert je en waarom?
De politiek interesseert me grappig genoeg wel, ik verwerk het soms heel subtiel. Bijvoorbeeld over hoe mensen met dieren omgaan. Ik vind het bizar dat kinderen worden opgevoed met het knuffelen van een lief, schattig lammetje, en dan wel een stuk vlees op het bord krijgen. In mijn werk breng ik vaak een ode aan de natuur. Er zitten zelden of nooit auto’s of flats in mijn collages. Een belangrijk thema is ook de mens. Bijvoorbeeld mannelijkheid en vrouwelijkheid, dat is cultureel bepaald. Gedrag wordt toegeschreven aan bepaalde sekse. Ik gebruik afbeeldingen uit verschillende eeuwen en culturen. Ik ben niet iemand die veel emoties stopt in mijn werk, maar wel onrechtvaardigheid aan de kaak stelt.

  • Atelier Ka van Haasteren
  • Collage Stille wateren
  • Collage Verschijnsels