Renée van Rongen - Rocks and roses, vilt

Renée van Rongen

renee-van-rongen-postzegelRenée van Rongen (Velsen, 1954) behoort tot de eerste orde van KunstPost. Ze heeft er lange tijd een atelier gehad, maar inmiddels werkt ze thuis. Vilt en lappen stof worden uitgespreid in de prachtige, inspirerende tuin. Jaren schilderde ze schitterende portretten en nu is ze vooral in de weer met textiel. Ze heeft onder meer een jaar gewerkt aan een op Corneille geïnspireerd wandkleed. Het maakproces staat bij Renée van Rongen hoog in het vaandel. Ze mag graag experimenteren en houdt zich daardoor minder met het eindproduct bezig. Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck zochten haar thuis op om na een rondleiding langs haar werken een aantal vragen op haar af te vuren.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Nou, ik denk het Prado in Madrid. Dat is zo groot, en er is nog zoveel te zien. Daar hangen Goya’s die ik heel mooi vind, waar ik heel lang naar kan kijken en daar heb je ook de tijd voor nodig. Ik zat even te twijfelen, want normaliter ga ik liever naar moderne dan naar oude kunst. Voor dat laatste heb je echt de tijd nodig.

Renée van Rongen - Net wakker, aquarel
Net wakker, aquarel

Heb je zelf een werk gemaakt dat je absolute favoriet is?
Dat is wel de aquarel die in het hoekje hangt in de voorkamer. Een zelfportret uit 2012. Waarom? Omdat ik dat een heel geslaagde combinatie vind van techniek, de echte techniek zoals het hoort en het laten werken van materiaal door toeval bijna. Het toeval een beetje sturen. Voor mij is het altijd een combi wat ik geleerd heb en dan loslaten wat ik geleerd heb. Het is natuurlijk verboden om inkt te gebruiken in een aquarel, maar dat ga ik dan juist wel doen.

Wanneer ben je begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
Dit is altijd mijn leven geweest. Als kind van vier droomde ik al van een doos met kleurpotloden. Tijdens de lessen zat ik altijd te tekenen op middelbare school. Het is een onderdeel van mijn leven. Mijn vader schilderde, mijn broer schilderde, dus het lag gewoon voor handen.

Ben je autodidact of heb je via opleiding, cursussen, workshops etc. je weg gevonden?
In de zeventiger jaren behaalde ik mijn docentendiploma in tekenen en textiele werkvormen aan Ubbo Emmius in Groningen. In de loop der jaren volgde ik diverse workshops portret- en modeltekenen, textiel en keramiek aan de Vrije Academie in Den Haag. Textiele werkvormen bij Trix Zwartjes, keramiek bij Jan Snoek. Bij het Koorenhuis in Den Haag volgde ik een workshop portretboetseren bij Ingrid Rollema en workshop olieverf schilderen bij Eric Dordrechter.

Wie of wat inspireert je en waarom?
Dat zijn mensen en gezichten. Portretten blijven trekken, ook al ligt dat even stil nu. Structuren in de natuur. Ook materiaal waarmee ik werk, dus materiaal zelf is ook een inspiratiebron.

Wil u meer weten ga naar  reneevanrongen.nl

 • Renée van Rongen - Grijs vierkant2, vilt
  Grijs vierkant2, vilt
 • Renée van Rongen - Kazuifel, vilt
  Kazuifel, vilt
 • Renée van Rongen - Kwetsbaar, aquarel
  Kwetsbaar, aquarel
 • Renée van Rongen - Nanne, olieverf
  Nanne, olieverf
 • Renée van Rongen - Net wakker, aquarel
  Net wakker, aquarel
 • Renée van Rongen - Ode aan Corneille, mola en applicatie
  Ode aan Corneille, mola en applicatie
 • Renée van Rongen - Purple Greens, vilt
  Purple Greens, vilt
 • Renée van Rongen - Rocks and roses, vilt
  Rocks and roses, vilt
 • Renée van Rongen - Structuur2, vilt
  Structuur2, vilt
 • Renée van Rongen - Ulas Aksunger, aquarel
  Ulas Aksunger, aquarel
 • Renée van Rongen - What's happening 1, aquarel
  What's happening 1, aquarel
 • Renée van Rongen - What's happening 3, aquarel
  What's happening 3, aquarel