Roza Bahrami; de dans en de muziek nr 2

Roza Bahrami

De in Iran geboren Roza Bahrami (Teheran, 1973) verhuisde in 1993 naar Nederland. In 2003 studeerde ze af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, gespecialiseerd in grafische technieken. In 2001 ontving zij een Erasmusbeurs voor een studie aan de Academia di Bella Arti Pietro Vannucci in Perugia (Italië). In oktober 2003 won zij de eerste prijs van de Allianz Nederland Grafiekprijs. In 2004 werd zij kunstenaars lid bij Pulchri Studio in Den Haag. Ze kreeg ook heel veel opdrachten van verschillende organisaties, waaronder Ernst & Young. Roza Bahrami (Rosie) geeft workshops en cursussen tekenen, schilderen, afdrukken en boetseren in haar atelier aan huis. Grote groepen geeft zij les bij KunstPost. Thuis ontmoeten Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck deze warme, bevlogen vrouw en kunnen onder meer mooie schilderijen bewonderen in haar woonkamer.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Ik vind het Gemeentemuseum in Den Haag heel leuk, maar als ik moet kiezen dan wordt dat het Vaticaan museum in Rome. Ik vind het heel leuk om daar rond te lopen. Je moet wel kiezen wat je wilt zien, zoveel is er, anders word je er moe van. Ik ben er pas één keer geweest. Alles wat je van kunstgeschiedenis hebt geleerd zie je daar verbeeld.

Heb je zelf een werk gemaakt dat je absolute favoriet is?
Het laatste schilderij van mij, maar ik mag het niet laten zien omdat het nog niet af is. Ik heb gemengde technieken gebruikt en een heel nieuwe techniek die ik nog nooit eerder heb toegepast. Het is een beetje symbolisch werk. Zijn jullie nog benieuwd? Het nieuwe werk is na maart 2017 te zien op de site van KunstPost of Pulchri Studio.

Wanneer ben je begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
Toen ik kind was, heb ik veel tekeningen en schetsen gemaakt. Ik kreeg goede cijfers voor tekenen en schilderen. Toen ik op de middelbare school zat heb ik honderd snelschetsen van mijn oma op één dag gemaakt. Het is goed voor je hand zodat het met vorm en lijn kan omgaan. Hoe meer je schetst hoe beter je tekenen beheerst. Ik werd toegelaten tot docenten opleiding voor mode. Dat was niet wat ik wilde, maar dat heb ik toch een jaar gedaan.

Ben je autodidact of heb je via opleiding, cursussen, workshops etc. je weg gevonden?
Hier in Nederland deed ik eerst mode en textiel aan de Koninklijke Academie en daarna werd ik toegelaten tot de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag. Ik wilde schilderen, dat was altijd mijn wens. Voor mode kan je wel tekenen, maar heel stijf omdat het voor kleding is. Met beeldende kunst ben je veel vrijer met vormen. In het eerste jaar leerde ik alles; etsen zeefdrukken, lithografie, houtsnede, schilderen en beeldhouwen en daarna moest ik kiezen tussen plat en driedimensionaal. Toen heb ik voor plat gekozen. Het derde jaar heb ik voor grafiek gekozen.

Wie of wat inspireert je en waarom?
Voor de kunst of het leven? Voor in het leven mijn moeder, ze heeft me leren doorzetten. En kunst is iets wat echt talent is en in je hebt. Door naar de Kunstacademie te gaan, heb ik mijn talent techniek ontwikkeld. Voor de kunst haal ik soms mijn inspiratie uit poëzie, houtsnede, muziek en dans

Wit u meer weten over workshops of andere zaken ga naar  rozabahrami.nl