Sophia van Koersveld

Sophia van Koersveld (1955) maakt acrylverfschilderijen, pasteltekeningen en aquarellen. De schilderijen zijn semi-figuratief. De stijl is in meerdere opzichten onderscheidend. Rood, geel, blauw en het ontbreken van de kleur groen domineren haar werk. In haar sfeervol ingerichte atelier aan het Tarwekamp in Den Haag hangen heel wat dieren aan de muur. “Ik heb mijn hele leven dieren gehad. Ik ben vroeger opgegroeid met honden en later met katten,” legt Sophia van Koersveld uit. Vooral die katten springen er uit. Verder staat ze in het zomerseizoen graag op de Kunstmarkt in Bergen waar ze veel verkoopt. Deze openhartige, vriendelijke vrouw beantwoordt ook graag de vijf vragen van Ginny Goedkoop en Nathalie van Eck.

Als je een dag of nacht in een museum mocht doorbrengen welk museum zou dat dan zijn?
Het Stedelijk Museum in Amsterdam. Afgelopen zomer ben ik in Voorlinden in Wassenaar geweest, dat is een goeie tweede. Maar het Stedelijk staat bovenaan, omdat het gewoon het mooiste museum is van Nederland.

Heb je zelf een schilderij gemaakt dat je absolute favoriet is?
Ja, dat hangt thuis. Daar zit een heel verhaal aan vast. Het heet Boekenwurm en is 40 bij 70. Ik zat in een masterclass van de academie en we kregen een opdracht om iets na te schilderen. Ik begreep het verkeerd en ben het gaan schilderen op mijn manier. Het origineel is bijvoorbeeld met een trap en ik heb er een lift van gemaakt. Ik werd zowat de grond in geboord door de docent. Hij was heel demotiverend. Ik heb mijn spullen gepakt en ben weggelopen.

Wanneer ben je begonnen en hoe heeft zich dat ontwikkeld?
Ik heb altijd getekend op school. Echt schilderen ben ik gaan doen op mijn twintigste. Toen ik 24 was ben ik terug gegaan naar school.

Ben je autodidact of heb je via opleiding, cursussen, workshops etc. je weg gevonden?
Opleiding; de kunstopleiding in Amsterdam, en tussendoor cursussen en opleidingen. Nu nog ga ik af en toe op schildervakantie voor inspiratie.

Wie of wat inspireert je en waarom?
Vroeger door Van Gogh en Constant, daar ben ik wel fan van. In mijn aquarellen zie je dat een beetje terug. Met de katten is zo gekomen door een kat van een collega, die ben ik gaan schilderen, niet origineel maar met diverse kleuren. Ik gebruik geen groen. Ik vind groen in de natuur geweldig, maar het hoeft niet in mijn schilderijen terug te komen. Ik vind blauw en geel als aparte kleur mooier dan gemengd tot groen.