kunstpost proefparade de tuinen van mariahoeve natuurlijk nicole lekker buiten bezig jean quist

Spring op de fiets en ontdek natuur en cultuur bij vier verborgen groene plekken in Mariahoeve

Als het nou maar niet gaat regenen, dachten wij van ons thuis toen we ons opmaakten om naar de Proefparade Mariahoeve te gaan. De samenstellers van het weerbericht hadden in de aanloop van het evenement al een beetje voor wat regen gewaarschuwd. De organisatie ging uit van “gewoon heerlijk weer om buiten te zijn en de onverwachte groene plekken van Mariahoeve te ontdekken”. Onder het motto: spring op de fiets en ontdek natuur en cultuur bij vier verborgen groene plekken in Mariahoeve.

Dus het regende toen de Proefparade begon. Na de bui en wat regenvlagen bleef een wat dreigende lucht boven Mariahoeve hangen. En het bleek wat fris te zijn. Wellicht de reden dat het begin van het festijn wat weinig bezoekers trok, klonk het onder de vele vrijwilligers die de activiteiten en workshops in goede banen moesten leiden. Kwam bij dat het ook Hemelvaartweekend was; zo’n weekend waarin iedereen die daar zin in heeft er op een andere plek eens helemaal uit wil zijn.

Herkennen
Dan kan het niet anders of er komen in zo’n weekend mensen van elders naar Mariahoeve om zich op de hoogte te stellen van wat Samentuin de Mariahof, Stadsboerderij de Reigershof, Groene Schenk & Natuurtuin ATV en Voedselbos Mariahoeve te bieden hadden. Al die belangstellenden waren al van ver te herkennen: mensen die fietsend en lopend op hun telefoon of een papieren kaart keken hoe ver het nog was naar de dichtstbijzijnde welkomsvlag die een Proefparadelocatie markeerde. Sommigen kwamen er helemaal niet uit en vroegen dan maar aan anderen waarin ze een medeproefparadeganger herkenden of die misschien meer wist.

Drukte
Die welkomsvlag gaf alleen maar aan dat de bezoekers er bijna waren en een vrijwilliger legde uit hoe het van daar verder ging. Wij van ons thuis misten de vrijwilliger die de locatie Groene Schenk & Natuurtuin ATV beheerde. Zo kwamen we terecht bij het verenigingsgebouw ‘t Trefpunt van ATV Loolaan. Een gezellige drukte was het er en wij konden er ook nog wel bij, klonk het enthousiast toen we vroegen of wij hier ook moesten zijn. Met de aangeboden koffie in de hand vroegen we wie er meer kon vertellen over de Proefparade. Niemand, leerden we, want dat was van een andere organisatie.

Beschilderen
We konden best nog even blijven: “Hier is het òòk heel leuk!” Maar de natuur van de Schenkstrook riep harder en er was van alles te beleven. Slalommen langs platgefietste slakken bijvoorbeeld en bah, een toch wel grote schaar van een rivierkreeft. Kinderen konden er stenen beschilderen. Enkele ouders deden stap voor stap voor hoe dat ging. Langzaam en traag, moeten hun kinderen hebben gedacht. Die renden liever door het groen en zwegen toen hun ouders met steeds meer nadruk riepen: “Waar zijn jullie dan nu weer?”

Vuurtje
Dan ging het er voor de kinderen op Stadsboerderij de Reigershof spannender aan toe. Daar werd een vuurtje gestookt waarboven ze brood konden roosteren. Onder toezicht van een volwassene die ervoor zorgde dat niemand te dicht bij het vuur kwam. Verderop brandde hout in een vuurkorf waarboven popcorn werd gemaakt. Maar daar mochten de kinderen alleen maar vanaf een veilige afstand naar kijken. Dit moeten ze ook leuk hebben gevonden: drummen op emmers. “Doe maar mee”, klonk het uitnodigend.

Proeven
Zelf kruiden plukken kon ook bij de Stadsboerderij. Of maggiplant knippen of knoflookblad. Wie in het Voedselbos langsging, kreeg een degelijke uitleg over wat de natuur allemaal aan eetbare bomen, planten en struiken biedt. Of jonge bonenscheuten aangeboden om eens te proeven. Met planten kun je ook kleuren, leerden de bezoekers van Samentuin de Mariahof. Koekjes bijvoorbeeld die bij een kopje thee of koffie werden aangeboden. Aan de hand van oude recepten worden uit planten ook inkt en verf gemaakt.

Mogelijkheden
De Proefparade was een initiatief van Stichting De Tuinen van Mariahoeve die ervoor samenwerkte met Stichting Kunstpost, Natuurlijk Nicole en Voedselbos Mariahoeve. De gemeente Den Haag, Fonds 1818 en de Haagse Community tegen eenzaamheid maakten het evenement mede mogelijk. Met de Proefparade lieten de organiserende partijen zien hoe groen Mariahoeve is en hoe divers de culturele activiteiten in de wijk zijn. En wat de mogelijkheden zijn van plaatselijk geproduceerd biologisch voedsel.

KP Communicatie
Author: KP Communicatie