KunstPost is opzoek naar vervangende ruimte

Op vrijdag 19 juli 2019 is het pand aan het Tarwekamp 3 afgekeurd en gesloten. Begin december 2019 heeft de eigenaar besloten dat het pand niet meer open gaat. De elektrische – en ook een deel van de water-installatie in het pand bleek na onderzoek niet te voldoen aan de voorschriften. Het gebouw is per direct gesloten. KunstPost, de atelierhouders, het DiamantTheater en ook het Conservatorium zijn zeer ernstig gedupeerd en staan nu voor een deel op straat. Met de sloop van dit pand, wordt ook de cultuur uit Haagse Hout gesloopt.

KunstPost en ook de andere gebruikers van het pand staan op straat en zijn op zoek naar een vervangende ruimte. Liefst iets waar we onze samenwerking in kunnen voortzetten. Het sluiten van een pand is vooral het uit elkaar trekken van de groep mensen die hierin aan het werk zijn. Door de onderlinge samenwerking, soms sinds 2009, is er in de wijk veel ontstaan waarbij de wieg bij KunstPost stond. Deze initiatieven zijn uitgegroeid tot zelfstandige organisaties met een functie voor de wijk.

KunstPost en ook de andere gebruikers van het pand hebben grote maatschappelijke waarde voor het stadsdeel Haagse Hout, ieder op geheel eigen wijze maar ook in succesvolle gezamenlijkheid. Een vaste basis van waaruit ze kunnen (samen-)werken is daarbij essentieel. Wat Tarwekamp 3 zo uniek maakte is dat er drie professionele culturele partners onder één dak zitten waardoor de samenwerking een steeds beter werd. Het Kamermuziekfestival Haagse Hout is hierbij de basis geweest om samen te gaan werken, elkaar te leren kennen en elkaar te versterken. We hebben alle drie onze specifieke kennis en vaardigheden. Door deze krachten te bundelen is er iets heel moois tot stand gekomen.

KunstPost, zeker ook vanuit Tarwekamp 3, voegt veel maatschappelijke waarde toe aan Mariahoeve en aan Stadsdeel Haagse Hout.

Door de komst van KunstPost wonen er nu meer kunstenaars in de wijk dan in 2007, zijn er veel meer culturele activiteiten in de wijk en is ook het DiamantTheater ontstaan. Verder is LOOkatie364 een initiatief van KunstPost. LOOkatie364 is zeer centraal gelegen in het hart van de wijk, het richt zich naar buiten om mensen met elkaar in contact te brengen maar ook om hen in hun eigen kracht te zetten op hun eigen tempo. Denk hierbij aan  organisaties zoals VDZ Taal en Vrolijk Werk die hier gehuisvest zijn.

KunstPost is daarnaast één van de grondleggers en aanjagers van de GebiedsCoöperatie Mariahoeve. Een project waarbij verschillende wijkorganisaties samenwerken om elkaar te versterken met als doel het welzijn van iedereen in Mariahoeve te vergroten.

Alle activiteiten van KunstPost zijn erop gericht om cultuur op een laagdrempelige manier zichtbaar te maken en een podium te bieden, mensen met elkaar te verbinden door elkaar in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Bekent maakt bemind. Daarnaast is het van essentieel belang dat de kunstenaars in de wijk Mariahoeve en in stadsdeel Haagse Hout in betaalbare ateliers, vlak bij huis, aan het werk kunnen. De huizen in Mariahoeve zijn over het algemeen te klein om hier en te wonen en te werken. Door het onderlinge contact komen nieuwe dingen tot stand die ook hun uitstraling hebben naar de wijk en het stadsdeel.

Hubertine
Author: Hubertine