Wat is een atelier waard?

Een vraag die ons zeer geregeld gesteld wordt: wat is een atelier waard? Wij weten uit ervaring (sinds 2009) dat een atelier en een atelierpand veel meer is dan een verzameling kunstenaars die als ‘kluizenaars’ aan het werk zijn. Dit is vaak het beeld dat mensen ervan hebben. Maar als je de tijd neemt, zie je iets heel anders. (zie de docu: Ruimtemakers voor de stad) en voel je dat juist in de broedplaatsen van kunstenaars, makers en sociale initiatieven de stad levend en levendig blijft! Ze starten altijd op plekken waar eerst niemand wilde komen maar door onze activiteiten trekken we mensen naar deze delen en komen ze weer tot leven. Een stad zonder kunstenaars is een dode stad, gelijk een Vinex wijk!

Tuurlijk zijn er momenten dat je de rust en de stilte nodig hebt om te creëren, een nieuw concept te ontwikkelen en je hoofd nodig hebt om dit uit te werken maar er zijn nog zo veel meer momenten die ook voor de buurt en de buren van grote waarde zijn: een Open Atelierroute, het bieden van stageplekken, het bieden van werkervaringsplekken,  het ontdekken van je eigen talenten, het ontwikkelen van je eigen creativiteit, het bieden van een luisterend oor, het geven van zingeving, het in balans houden van de thuis situatie, het zien van kansen om projecten voor en in de wijk te realiseren maar vooral om de straat, de buurt en de stad leefbaar te houden met kunst als basis om elkaar te ontmoeten. Dit is prachtig om te doen maar het gaat zeker niet ‘van zelf’.

Daarom ben ik blij met de resultaten van dit onderzoek waarbij is uitgezocht wat de waarde van een atelier is. Niet alleen voor de kunstenaar maar zeker ook voor de omgeving en de stad. Dit onderzoek brengt aan het licht dat 1 euro die in een broedplaats terecht komt 24 euro wordt! Hoe bijzonder is dat! Het straalt positief af op de buurt, de wijk en de stad.

Behoud daarom alle broedplaatsen en atelierpanden en koester deze. Het is veel sneller gesloopt dan dat het opgebouwd is. Een groep samenstellen die elkaar verstrekt en positief beïnvloed kost tijd. Dit kan na 10 jaar hard werken zo maar van het ene op het andere moment voorbij zijn. Zonder dat deze zeer plotselinge sluiting onze schuld is.

Door de kunst en met kunstprojecten komt een wijk tot leven. Kunst en kunstenaars zorgen ervoor dat mensen de noodzaak blijven inzien van samen leven. Door de projecten die we organiseren durven mensen elkaar weer te ontmoeten in een open en relaxte sfeer. Koester dit… ondersteun en waardeer de mensen en organisaties die dit mogelijk maken! Er komt heel veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zo zou denken!

Daarnaast wordt vaak ook van je verwacht dat je al dit werk vrijwillig doet of tegen een onkostenvergoeding. Onder het motto van: ‘Niemand heeft er om gevraagd dus waarom zou ik ervoor moeten betalen? Je doet het tocht omdat je het leuk vindt?’

Maar wat als het niet gebeurd? We alle projecten stil leggen, broedplaatsen sluiten, wijktheaters sluiten en buurtmusea opdoeken? Dan valt de dynamiek in de wijk stil… en dat merk je heel snel. De huizenprijzen zakken en de mensen die het kunnen, trekken weg. Het ‘leven’ is uit de wijk. Dat wat de wijk tot ‘mijn wijk’ maakt, is weg.

Breek niet af wat er is! Koester dit, waardeer dit en ondersteun dit. Er is heel veel tijd, liefde, bloed, zweet en tranen in gaan zitten om te komen waar het nu is. Het is opgebouwd met een minimum aan middelen door met de stroom mee en van tijd tot tijd tegen de stroom in, te zwemmen. Door te laten zien dat het wel kan! Tijdens onze reis sinds 2008 zijn er al vele initiatieven opgestart en ook roemloos weer ten onder gegaan omdat ze de kracht niet meer hadden om door te kunnen gaan. Moe gestreden waren en de motivatie niet meer konden opbrengen.  Is een heel proces van vallen, opstaan en weer doorgaan, om te komen waar we nu zijn. Dit krijg je niet snel terug, behoudt daarom onze broedplaats in Stadsdeel Haagse Hout.